söndag 26 juli 2009

MySpace-Tips: Fireblood

Är ni sugna på lite jävlaranamma-metal? Kolla då in det svenska bandet Fireblood vars influenser innefattar så vitt skilda akter som Iron Maiden, Pantera, Sabaton och Machine Head. Det är ett elakt, men trevligt, sväng dessa unga grabbarna får till och den 13 augusti släpps deras första EP! Låtarna går dessutom att ladda ner så vad väntar du på? Smurfa in på bandets MySpace och lyssna!

Fireblood's MySpace hittar ni
HÄR!

/Ulf Classon

måndag 20 juli 2009

Förbjud rökning vid utomhuskonserter!

Nu har jag fått nog och även om jag inte kan göra något åt saken så basunerar jag ändå nu ut följande: Förbjud rökning vid utomhuskonserter! Tro mig, jag har inget emot att rökare förkortar sina liv genom att suga i sig sina giftpinnar men ta för fan inte med mig i fallet! Jag, och många med mig, lider inte bara av cigarettröken som passiv rökare utan får även huvudvärk rätt så omgående vid inandning av skiten! Jag har varit på många festivaler och utomhuskonserter genom åren men det vet i fan om det varit värre än vad det är i år? Jag har bara i sommar besökt Sweden Rock Festival, Muskelrock, Metaltown, Rockweekend och Sonisphere samt varit på både AC/DC och Deep Purple när dom spelat utomhus i Göteborg och alltid med samma resultat – huvudvärk! Som tur är går det över efter ett tag men det är jobbigt och störande att hela tiden behöva flytta på sig bara för att någon kedjerökare bestämt sig för att förpesta luften för alla oss ickerökare. Oftast räcker det inte bara med att flytta på sig heller för oavsett vart man än ställer sig så finns där alltid någon som bolmar på. Återigen, ni får gärna förkorta era liv, men jag tycker det är oerhört respektlöst att stå i en stor folksamling och bolma på utan någon som helst hänsyn till folket som står runtomkring.

Det finns en anledning till att det är förbjudet att röka på krogen och inomhuskonserter och jag tycker nu det är dags att detta förbud även tas i bruk vid utomhuskonserter! Nu förstår jag att abstinensen efter giftet kan bli stort men då är det kanske dags att inför den gamla hederliga rökrutan igen! Vid festivaler och enskilda utomhuskonserter så kan det kanske finnas ett område för rökare där dom utan skada för andra kan suga i sig skiten.

Jag kan som sagt inte påverka så att jag får som jag vill men jag riktar mig istället till alla er rökare som känner er träffade och ber er att börja visa lite hänsyn mot oss ickerökare och sluta kedjeröka under konserterna! Har ni så grava problem så ni inte kan hålla er från cigaretterna under tiden bandet spelar så kanske det är dags att söka hjälp?

/Ulf Classon

torsdag 16 juli 2009

Sonisphere 2009 Pre-Report

Då blev det sent om sidor bestämt att man skall åka på Sonisphere festivalen också då. Tanken var inte sådan från början men jag kom över en biljett billigt så jag tänkte; Va fasen! Det är ju många bra band och det var länge sedan jag såg Metallica live! Frågan är bara hur som många som köpt biljett till denna endagarstillställningen i Hultfreds folkpark? Det känns som dom vräker ut biljetter i olika tävlingar och extraerbjudanden så frågan är om biljettförsäljningen går trögt? Det får vi se på lördag men jag hoppas det i alla fall kommer så pass mycket folk så det inte blir öde framför scenen.

Vilka spelar då? Jo dagen inleds med sveska Adept som lirar någon form av amerikansk modern hardcore/metal om jag ska gå på den snabba lyssningen jag gjorde på deras MySpace. Sen har vi popmetallarna i Dead by April som är riktigt jävla usla! Jag fattar inte hur folk står ut med att lyssna på sådant skräp! Ungdomarna verkar ju gilla det i alla fall (usch vad gammal jag kände mig när jag skrev det).
Första bandet jag kan tänka mig kolla in är The (International) Noise Conspiracy och det mycket för att den forne Refused frontmannen Dennis Lyxén är frontman i bandet och förmodligen är en av dom mest energiska sångarna man kan se på en scen idag skulle jag tro.
Sen får vi überteknisk matematikmetall med Meshuggah som är ett band jag aldrig har fastnat för. Visst fan är dom bra och visst fan är trummisen Tomas Haake en av dom mest tekniska man kan bevittna men är det bra då? Det är ju bara en massa udda takter och luriga tempoväxlingar hela tiden. Jag har svårt att hitta den så viktiga röda tråden i deras musik så nej, det blir nog inget Meshuggah för mig.
Däremot så ska jag se The Cult! Det är förmodligen av den anledningen som jag åker. Jag har aldrig sett detta briljanta rockband och bara måste se dom minst en gång innan dom lägger ner verksamheten ännu en gång. Det kanske till och med är sista gången man har chansen att se dom?
Från höga berg till djupa dalar blir det när Mastodon går på. Om jag är på topp när The Cult lirar så lär jag gå ner mig när tråkmånsarna i Mastodon börjar lira. Jag förstår inte vad folk ser i detta enformiga band. Det roliga är att det tydligen skall vara progressiv modern metal som dom spelar men jag tycker allt dom gör låter likadant. Enformigt, segt och ointressant om du frågar mig.
Men ointressanta är definitivt inte Anthrax! Jag tycker i och för sig det är synd att John Bush, en av mina favoritsångare, inte är med i bandet längre men den nya förmågan vid micken, Dan Nelson, lät vid första mötet via YouTube inte helt olikt just Bush. Kanske lite raspigare och lite råare men han har nog definitivt all den styrka i rösten som krävs för att göra dom gamla klassikerna rättvisa.
Sen kommer ett av dom banden jag ser fram emot mest – Lamb of God! Amerikanerna fångade mitt intresse för några år sedan med sin okonstlade amerikanska metal innehållandes både thrash, hardcore och death metal för att i slutändan tyvärr klassas som metalcore. En genre dom definitivt brutit sig ut ifrån med sina två senaste alster anser jag och dom innehar idag en egen identitet.
Fast frågan är om jag inte ser fram allra mest mot Machine Head? Jag har följt amerikanernas karriär sedan debuten för många år sedan och efter en liten svacka så gjorde dom för några år sedan storstilad thrashcomeback med ”The Blackening”! Bandet har alltid levererat storartat när jag sett dom live och förväntar mig inte mindre nu!
Sen kommer ett av Englands mest framgångsrika metalband och pandasminket är naturligtvis med! Cradle of Filth kommer att ge alla black metal-fans det dom vill ha men jag frågar mig alltid var gång jag hör bandet varför sångaren, Dani Filth, låter som en trasig visselpipa? Han sjunger något otroligt jobbigt och lägg där till en diger skivkatalog som på sin höjd kan intressera mig på endast en handfull spår.
Nästa två band ut är lite luriga bokningar tycker jag då övriga i line-upen förutom The Cult är uteslutande stenhårda akter. Först kommer Primal Scream som man aldrig vet vart man har musikaliskt. Ena stunden släpper dom en Rolling Stones-osande rockplatta för att nästa stund ge ifrån ABBA-minnande musik eller tunga ambienta tongångar. Vad dom kommer att bjuda en publik med övervägande metallskallar på skall bli intressant att se.
Nästa band är Sveriges kaxigaste rockband The Hives som fler än en gång fått skribenter för dom stora blaskorna att skandera ”Sveriges bästa liveband”. Jag har sett bandet och dom är jävligt bra live med sin energiska rock vars, ibland intrikata, riff oftast får publiken att dansa av lycka. Att sen Howlin’ Pelle är en av landets kaxigaste sångare gör inte saken tråkigare.
Men så blir det då dags för anledningen att denna festival (som arrangeras på flera ställen i Europa) existerar. Tungviktarna i Metallica gillar att spela på festivaler i Europa så varför inte arrangera ett gäng själva? Två timmar Metallica skall vi tydligen få och jag ser fram emot detta då det, som sagt, var länge sedan jag såg dom sist. Synd bara att det verkar som dom helt slopat spela låtar från sitt bästa album – Load!

Sonisphere kan komma att bli en riktigt trevlig tillställning fast vi får nog hoppas på att det säljs tillräckligt med biljetter som sagt för annars kan det nog bli rätt så tråkigt.

/Ulf Classon

Klara band för Sonisphere 2009

Metallica
The Hives
Primal Scream
Cradle of Filth
Machine Head
Lamb of God
Anthrax
Mastodon
The Cult
Meshuggah
The (International) Noise Conspiracy
Dead by April
Adept

tisdag 7 juli 2009

Rockweekend 2009 Pre-Report

Då var det snart dags för festival igen och denna gången blir det Rockweekend. Det har varit, och är, jobbiga dagar just nu för det bandet jag åker upp för att se mest av alla är Chickenfoot och tyvärr har dom varit tvugna att ställa in ett gäng gig på grund av en muskelskada på Chad Smith. Men enligt Live Nation skall dom spela på Rockweekend och här kommer min lilla pre-report:

Jag tänkte i år göra mitt första besök på Kilafors stolthet Rockweekend som i år sålt mer biljetter än någonsin tidigare och tvingats byta till ett större område för att arrangera festivalen. Jag har hört från vänner, som besökt festivalen innan, berätta om hissnande historier om diverse barnsjukdomar en ny festival kan dras med. Sådant skall ju förhoppningsvis vara åtgärdat nu men dom höll på att klanta till sig rejält förra veckan när dom presenterade det nya spelschemat. Spelschemat i sig är en historia det också då det ändrats rätt så ordentligt efter första presentationen. Flera av dom största banden har bytt plats tidsmässigt på dagarna och mina vänner i Machinery fick först besked att dom skulle spela i fyrtio minuter, sedan när spelschemat kom var tiden en timme och på senaste schemat är det bara trettio minuter. Dessutom, för att återgå till vad som hände när schemat presenterades förra veckan, skulle jag med flera andra inte få se bland annat Machinery som är placerade på Campingscenen. Den scenen skulle bara utnyttjas på förmiddagen och enbart gäster som köpt biljett med campingpass eller tågboende skulle få komma in då. Vi som köpt biljett utan någon form av boende arrangerat av festivalen var inte välkomna helt enkelt. Men en smärre folkstorm drogs igång där flertalet personer anmälde festivalen till Konsumentombudsmannen och ännu fler skickade arga mail till festivalen så ledningen ändrade sig och nu är Campingscenen öppen för alla. Det roliga är att scenen inte ens ligger i anslutning till campingen om man studerar områdeskartan. Hursomhelst så får vi hoppas att festivalledningen inte gör några mer tabbar nu utan man får njuta av alla dom trevliga banden utan att behöva irritera sig på fel och brister.

Den musikaliska inriktningen är inte helt olik det Sweden Rock presenterat dom sista fem åren då flera av banden redan har spelat hos storebror i söder. Torsdagen tänker jag börja med att kolla in polarna i tekniskt thrashande Machinery för att sen gå vidare med comebackande Tad Morose och heavy metal-älskarna i Wolf innan kvällen tar vid med punklegenderna Dia Psalma, thrashkungarna i Testament, höghastighets-black metal-gänget Dark Funeral, legendariska W.A.S.P. och avslutningsvis dom daska rockhjältarna i D-A-D. Mest, förutom Machinery så klart, ser jag nog fram emot att se Testament som aldrig tycks göra ett dåligt gig och att sen av mina favoritvrålare, Chuck Billy, ingår i bandet gör inte saken sämre. Han har en sådan pondus att han tar över hela scenen endast genom att stå still och hans stämma är så mäktig så man blir knäsvag. Testament rekommenderar jag till alla er som inte hört dom och för alla er som gillar sin thrash tung och stenhård.

Fredagen börjar elakt för min del med Apostasy och death metal-bandet Aeon men innan det har Eclipse värmt upp oss med sin melodiösa hårdrock. Sen drar dom stencoola brudarna i Crucified Barbara igång sin rock/metal och sen följer en blandad kompott för min del. Mästerliga tungrockarna i Mustasch gör en aldrig besviken och kanske kollar man in Arch Enemy efter det men visst var dom bättre med Johan Liiva på sång? Det är ju fräckt att en tjej kan vråla så som Angela Gossow gör men är det verkligen så jävla bra som alla villa det till? Jag klagade på hennes sång innan jag ens visste att det var en tjej/kvinna som sjöng för den som undrar. Sen tycker jag musiken inte är så värst spännande längre heller. Låter mest likadant hela tiden. Men ingen idé att hänga upp sig på småsaker för efter ärkefienden så klättrar U.D.O. upp på scenen och välter över oss tung, tung tysk heavy metal. Jag har inte sett bandet på ett tag nu och dom har dessutom en ny platta på gång så det kan bli riktigt kul. Baras dom inte spelar övervägande Accept-låtar bara för jag har tröttnat på dom nu.
Där skulle man kunna tro att kvällen är slut men inte då! Inte nog med att legendariska svenska rockbandet Sator avslutar kvällen så spelar ju även engelska depprockarna Paradise Lost. Två band jag aldrig har sett och som jag hemskt gärna vill se så det ska bli kul. Men fredagskvällen handlar om ett enda band – Chickenfoot! Bandet som består av Sammy Hagar (ex-Montrose, ex-Van Halen), Michael Anthony (ex-Van Halen), Chad Smith (Red Hot Chili Peppers) och gitarrfenomenet Joe Satriani är ett av dom coolaste som kommit fram på mycket länge. Inte nog med att bandnamnet är stencool och loggan likaså så är musiken löjligt skönt svängig och rockig. Dom där riktigt monsterhitsen kanske saknas men som helhet är det en av årets i särklass bästa skivor. Frågan är bara hur utpumpad jag är efter Chickenfoots gig? Kommer jag att orka med Sator direkt efter?

Lördagen inleds som torsdagen med att kolla in ett band där man känner personal. Mind O.D. heter bandet och lirar skönt tillbakalutad poprock med starka melodier. Jag har bara sett dom en gång så det skall bli kul att se dom igen. Annars är lördagen rätt så tunn på riktiga höjdare men jag kan mycket väl tänka mig att kolla in proggarna i Wolverine och moderna metallarna i Scar Symmetry innan dagens höjdpunkt Nightingale drar igång. Dan Swanös progressiva rockband är ett av mina absoluta favoritband i genren och det var allt för länge sedan jag såg dom nu. Nu pratar vi starka riff och snygga melodier förpackade i en snygg progressiv rockskrud och man skulle kunna säga att det låter lite som gamla Deep Purple som möter 80-talet.
Kvällens avslutningsklöver med amerikanska Queensrÿche, tyska gladmetallarna Edguy, norska satanshyllarna Dimmu Borgir och engelska fartfantomerna i Napalm Death lockar alla, framför allt dom sistnämnda som jag aldrig sett, men det är inga band jag känner att jag absolut inte får missa. Däremot skall jag missa forne The Darkness-sångarens nya band Hot Leg och svenska pudelhoppet H.E.A.T. som båda lockar mig ungefär lika mycket som en nakenvandring i Gobiöknen.

Jag tror Rockweekend kan bli en riktig höjdare för line-upen är det inget fel på. Det gäller bara att dom inte strular till det för mycket med det praktiska bara.

/Ulf Classon

Klara band för Rockweekend den 9-11 juli 2009
Aeon
Apostasy
April Divine
Arch Enemy
Billion Dollar Babies
Bleecker
Cellout
Chickenfoot
Corroded
Crucified Barbara
D-A-D
Dark Funeral
Dead By April
Dia Psalma
Dimmu Borgir
Dreamland
Dynazty
Eclipse
Edguy
Fast Forwards
Fatal Smile
Gemini Five
H.E.A.T.
Hot Leg
Isole
Killer Smile
Killgore
Korp
L.A. Guns
Lucy Seven
Machinery
Memory Garden
Mind O.D.
Mustasch
Myrah
Napalm Death
Nightingale
Overload
Paradise Lost
Pure Mania
Queensrÿche
Renegade Five
Sator
Scar Symmetry
Seveth Wonder
Tad Morose
Testament
U.D.O.
W.A.S.P.
Wolf
Wolverine

torsdag 2 juli 2009

A looking in view...



Alice in Chains har släppt sin första nyinspelade låt sedan Layne Staleys bortgång 2002 och låten har fått titeln "A Looking in View" och är tagen från nya albumet som fått titeln "Black Gives Way to Blue". Många jag pratat med tycker det är helt uppåt väggarna fel att kalla bandet för Alice in Chains då Layne var en så pass personlig och unik sångare som i mångt gjorde bandet till vad det blev/är. Jag kan förstå dom men jag delar inte deras åsikt. Jag har aldrig varit speciellt förtjust i grungen men kan absolut uppskatta vissa band som tillexempel Alice in Chans och Soundgarden men inte så pass mycket så jag skall hänga upp mig på vad som är rätt och fel i detta fallet. Det beror nog även på att när jag såg bandet på Hultsfredsfestivalen med nya sångaren William DuVall så tyckte jag det var helt strålande bra och då även gitarristen Jerry Cantrell förser bandets musik med en egen touch med sina sångstämmor så saknade i alla fall inte jag Layne. DuVall var en så pass bra, och cool, sångare så jag ser faktiskt fram emot bandets första nya platta på fjorton år. Första smakprovet, som ni kan avnjuta ovanför här, ger mig kanske ingen gåshud men funkar och efter ett par lyssningar är låten rätt så cool. Ska bli skitkul att få höra hela plattan sen.

/Ulf Classon